Trombocita-kezelés – alloimmun eredetű habituális vetélések kezelése III.

A negyedik teherbe esést követően az IVIG kezelés ellenére is elvetéltem. Akkor feladhattam volna, de szerencsére a programban résztvevő orvosok felajánlottak egy alternatív lehetőséget, amely még a terhességet megelőzően elindítja azt a folyamatot, amely a fogantatás pillanatától segíti az anya szervezetét a magzatot védő mechanizmus kiépítésében.

A terápia lényege, hogy jó esetben az apa (vagy ha az apa valamilyen immungenetikai ok miatt nem megfelelő, más donor) véréből leválasztott vérlemezkéket (rajtuk a védő immunválaszt kiváltó antigénekkel) az anya szervezetébe juttatják. Ezek az antigének anyai immunválaszt eredményeznek, amelynek hatására olyan fehérjék termelődnek, amelyek „elfedik” és megvédelmezik a fejlődő magzatot.

A kezelés háromhetente, összesen háromszor ismétlik meg. A trombocitákat szintén intravénásan, infúzióval juttatják be a vérátömlesztéshez hasonlóan. A kórházi körülményektől némiképp barátságosabb környezetben, az Országos Vérellátó Szolgálat központjában kaphattam meg a kezelést, folyamatos orvosi felügyelet mellett. Az IVIG-hez hasonlóan minden kezelést laborvizsgálat követ, amelynek során azt vizsgálják, hogy a bejuttatott anyaggal szemben nem termelődik-e ellenanyag. Ha az ellenanyag megjelenik a vérben, a kezelést abba kell hagyni.

A saját esetem nem volt éppen egyszerű. A férjem nem volt alkalmas donornak, de további két családtagomat is kizártak, ezért idegen donorra volt szükség. Mint elmondták, speciális a vérem immungenetikai szerkezete, ezért időbe tellett, mire találtak megfelelő donort. A mai napig sem tudom, kinek köszönhetem azt, hogy végül sikerült lányomat kihordanom, mert a donor kilétét titokban tartják.

Hónapok teltek el, mire elkezdhették a kezelést, de ezt követően sem ment minden simán. Két kezelést kaptam, mikor az ellenanyagot kimutatták a véremben, így a harmadik kezelést már nem kaphattam meg. Ugyanakkor azzal biztattak, hogy a blokkolófaktor termelődése megindult, ezért ha a magzat megfogant, az IVIG kezeléssel kiegészítve magas a sikeres terhesség esélye. Szerencsére ezúttal így is lett.

Eddig még nem tettem meg, de itt az idő, hogy megemlítsem mennyire kellemes élmény volt számomra a programban résztvevők segítőkészsége és empátiája. Mindannyian tudták, hogy a kezelést kapó nők lelkileg súlyos terhet viselnek, tele vannak félelemmel és aggályokkal. Annyi kedvességet és figyelmességet kaptam ezektől az emberektől, ami a mai egészségügyi intézményekben alig elképzelhető. Köszönöm nekik!

Előzmények: IVIG program – alloimmun eredetű habituális vetélések kezelése I., Alloimmun betegség – a habituális vetélések egyik okozója, IVIG program – alloimmun eredetű habituális vetélések kezelése II.

K.E.

1 gondolat erről: „Trombocita-kezelés – alloimmun eredetű habituális vetélések kezelése III.

  1. Nemrégiben volt alkalmam személyesen találkozni az IVIG programot vezető orvos professzorral, aki elmondta, hogy a habituális vetélők esetében a trombocita kezeléshez nincs szükség az IVIG kezelésnél említett bizottsági döntésre, ezért igénybevétele lényegesen egyszerűbb. Ugyanakkor a kezelés ingyenes, ám egyedül Budapesten, az Országos Vérellátó Szolgálat Központjában tudják adni.

Vélemény, hozzászólás?