Test, lélek, szellem című cikkünkből idézve: „Sok éves küzdelem a gyerekért tanított meg arra, hogy hiába akarom a testemet meggyógyítani, ha a lelkemmel nem törődök. Mert a testi betegség csak tünet, minden betegségnek lelki oka van! Meggyógyítod a lelkedet, meggyógyul a tested is!”

Vagy ahogy3149282648_46ae276569 Müller Péter az egyik heti útravalóban megfogalmazta: „A tested jelzi a betegséggel és a fájdalommal, amit a lelked nem hallott meg szavakkal. A test képtelen beszélni, csak fájni és összetörni tud. A betegség: testbeszéd. Te igyekezz meghallani – Magadat. Hallgasd meg Bölcs Barátod tanácsát, és fogadd is meg.”

Akár a nőnél, akár a férfinál jelentkezik meddőségi probléma, akár mindkettőjüknél, itt az ideje egy őszinte beszélgetésnek! A legtöbbet akkor teheted kettőtökért, a kapcsolatotokért, ha őszintén megbeszélitek érzéseiteket a gyerekvállalással kapcsolatban.

Mit éreztek, készen álltok arra, hogy babátok szülessen? Akartok úgy igazán gyereket? Vannak félelmeitek, hogy jó szülők lesztek-e? Lehet, hogy szüleitek/nagyszüleitek által hoztok a kapcsolatotokba valamilyen ellenérzést, félelmet a családalapítással és családfenntartással kapcsolatban?

A meddőségi kezelések és procedúrák gyakran emberfeletti próbatételt jelentenek. Saját meggyőződésem, hogy sokszor elnyomott, tudattalan félelmeink generálják a meddőségünket, amit ha feloldunk, eltűnik a meddőség oka, helyreállnak a leletek és spontán megfogan a baba.

Nem beszélve arról, hogy ha dolgozol a saját meddőségeden és feltárod a mögötte húzódó okokat, akkor gyermekeiden is segítesz, mivel nem görgetik tovább a problémát magukkal.

Miért ne lehetne megmondani a másiknak őszintén: Én még nem állok készen, hogy apa/anya legyek. Félek tőle, hogy nem leszek elég jó. Félek tőle, hogy fel kell adnom az eddigi életemet. Sorolhatnánk még…

Először fájdalmas a másik félnek ezeket hallani, feldolgozni, de még mindig jobb, mint gyötrődni, hogy nekünk miért nem jön össze a baba. Lehet, hogy egy hónap alatt megérik a szülői gondoskodás bennünk. Lehet, hogy magunkban vagy külső segítővel fel tudjuk dolgozni a félelmeinket, melyek gátat emeltek a babavárásnak. Lehet, hogy egy év kell hozzá, vagy kettő. De ha mindketten készen álltok a babavárásra, meg fog érkezni IDEJÉBEN.

Egy kis segítség ahhoz, hogy elindulj feltárni a meddőség hátterét: két korábbi cikkünkben már foglalkoztunk a férfi és női meddőség lelki oldalával. Ld. Pszichés meddőség (férfi oldal) és kezelése, Pszichés meddőség (női oldal) és kezelése.

Összegyűjtöttem a gyermektelenség (meddőség) megfejtéséhez segítséget nyújtó könyveket.

  • ♥ Kedvencem (“bibliám”): Ruediger Dahlke: A Betegség, mint szimbólum
  • ♥ Kurt Tepperwein: Mit árul el a betegséged?
  • ♥ Rüdiger Dahlke: A lélek nyelve: a betegség, A kórképek értelmezése és a betegség adta esély
  • ♥ Margit Dahlke – Rüdiger Dahlke – Volker Zahn: Női egész-ség, A női betegségek üzenetei
  • ♥ Lux Elvira: Női szerepek a szexuálpszichológus szemével

Sok sikert a megfejtéshez! Ha nem megy, ne keseredj el, olvasd el másnap is, és másnap is, és…
És az sem szégyen, ha külső segítséget kérsz!

Lu

Ajánlott könyvek: A fenti könyvekről többet is megtudhatsz, kukkants be a Fórumba!

Leave a Reply