Pszichés meddőség (férfi oldal) és kezelése

A Pszichés meddőség (női oldal) és kezelése című cikkemben összegyűjtöttem néhány olyan lelki tényezőt, amely elsődlegesen a nők esetében befolyással lehet a fogamzó képességre. Természetesen ez a férfi oldaláról is fennállhat, azonban társadalmi, neveltetési és a családban betöltött szerepük miatt a blokkok más okok miatt alakulnak ki. A férfiak esetében a gyermekkorban eltanult szülői minták ugyanúgy szerepet játszanak, ahogyan a gyermekként átélt lelki traumák, azonban ezek nem különböznek jelentősen a nők hasonló tapasztalataitól, ezért inkább a jelen helyzet félelmeinek hátterére térnék elsősorban ki.

Vegyük sorra a férfiak gyermekvállalással kapcsolatos leggyakoribb félelmeit:

  • • egzisztenciális

Bár elmúltak azok az idők, amikor a férfi volt az egyedüli  családfenntartó, ám egy gyermek megszületését követően a GYED/GYES időszakában mégiscsak az apának kell az anyagi biztonságot megteremtenie.

  • • párkapcsolati

Ha a pár kapcsolata nem harmonikus, vannak megoldatlan konfliktusok és feloldhatatlan ellentétek még nem feltétlenül vezetnek szakításhoz, azonban a férfiban megkérdőjelezhetik azt, hogy valóban ezt a nőt szeretné-e gyermeke anyjának, ha pedig megszületik a gyermek, kitart-e párja mellett.

  • • elég érett vagyok-e az apaságra?

Sok nő vallja párjáról, hogy az valójában egy felnőtt gyermek, de maguk a férfiak is kételkedhetnek saját magukban. Sok esetben kívülről nem látszik, de belül állandóan gyötri őket a kétség, hogy vajon jó apákká válhatnak-e. Ez a félelem gyakran a saját apjuktól látott és tapasztalt mintából ered.

Gyermekként a férfi édesapjával való kapcsolata a férfias tulajdonságokat hozza elő és erősíti fel a felnőttkorban. Ha jó volt köztük a kapcsolat, illetve a gyermek szívében tisztelet övezte a saját édesapját, az felnőttkorban az egészséges önbizalmat és pozitív önértékelést segíti elő. Ellenkező esetben (pl. erőszakos, tekintélyelvű, gyermekével nem törődő apa) a férfi felnőttként nagyfokú önbizalomhiánnyal fog küzdeni, gyakorta saját férfiasságát is megkérdőjelezi.

  • • félelem a mellőzöttség miatt

A gyermek(ek) családba érkezését megelőzően a pár kapcsolatában az a jellemző, hogy a nő kiszolgálja párját, „anyáskodik” felette. Reggelit készít, kivasalja a ruháját, igyekszik mindenben a kedvében járni. A gyermek megszületését követően azonban a nő figyelme és gondoskodása természetszerűleg megoszlik, sőt a baba első hónapjaiban elsődlegesen felé irányul. Így a férfi mellőzöttnek érezheti magát, amitől már előre tart és fél.

  • • görcsök a sikertelen próbálkozások, kudarcok miatt

A hosszú ideje tartó sikertelen próbálkozásokat, az esetleges vetéléseket nehéz elviselni és a görcsös akarás miatt időt sem adunk magunknak ezek feldolgozására, így éppen ez lesz oka a további sikertelenségeknek. A férfiak esetében ugyanakkor a programozott (tüszőérésre időzített) szeretkezések kényszeressé vagy rutinszerűvé válnak, mely kihathat a pár mindkét tagjának lelkiállapotára, motiváltságára is. A férfi görcsös, merev lesz, mert traumaként éli meg a spontaneitás, az örömszerzés elmaradását.

A felsorolt félelmek negatív hatással lehetnek a férfi spermatermelő képességére, de szervi elváltozásokat is okozhatnak.

Ha a gyermektelenség okaként a férfi meddőségét diagnosztizálják, ez további teherként nehezedhet nemcsak a férfira, hanem a nőre is. Kitartson-e a férfi mellett? Képesek-e vállalni az esetleges donor segítségével történő megtermékenyítést, vagy az örökbefogadás mellett döntsenek? Hogyan hat ez további kapcsolatukra és gyermekükhöz való viszonyulásukra?

További problémák okoz az, hogy a férfiak nehezen kérnek segítséget lelki problémáik megoldásához, sőt sok esetben maguknak sem vallják be félelmeiket, nem akarnak szembesülni azokkal.

Itt jön be a női oldal szerepe. A nő szeretetével, bizalmával, elfogadásával rengeteget segíthet abban, hogy a férfi elfogadja a külső segítséget és kész legyen a gátak, blokkok, félelmek oldására, gyógyítására.

A külső segítségnyújtásra legalkalmasabbak a pszichoterapeuták (vannak kifejezetten meddőségre specializálódottak is), kineziológusok, vagy egyéb – spirituális – lélekgyógyászok, kinek-kinek saját hitrendszere és nyitottsága szerint.

Források és hasznos linkek: http://www.csaladinet.hu/hirek/eletmod/egeszseg_orvos-valaszol/15065/a_meddoseg_lelki_okai_-_a_ferfi_meddoseg_psziches_hattere_ii, http://www.harmonet.hu

K.E.

1 gondolat erről: „Pszichés meddőség (férfi oldal) és kezelése

Vélemény, hozzászólás?