Gyermekvállalás és párkapcsolat

Legutóbbi cikkemben (A meddőség evolúciós megközelítése) a pszichés stresszt okozó körülmények között már említettem a gyermekkori, illetve párkapcsolati kötődés jelentőségét. Az elmúlt évtizedben több kutatási projekt is foglalkozott ezzel a kérdéssel és olyannyira szoros összefüggést tártak fel a meddőséggel, hogy mindenképpen érdemes részletesen is kitérni erre a meglehetősen intim témára.

A gyermekvállalási problémákkal küzdő párok között egyre többen vannak azok, akiknél a meddőségi vizsgálatok nem találtak szervi okot, esetlegesen a meddőséget a hormonrendszer nem megfelelő működésére vezették vissza. Valójában bármelyik is áll fenn, mindenképpen érdemes feltennünk a kérdést, minden rendben van-e a párkapcsolatunkban? Kölcsönösen bízunk-e egymásban, vágyunk-e egymás közelségére, az intimitásra?

Igen, a pár szexuális életének minősége fontos fokmérő lehet, mert mint minden lelki tényezőnek, ennek is megvan a szervezetben a háttér kémiai folyamata. Örömteli szexuális együttlétkor oxytocin hormon szabadul fel, ugyanaz a hormon, amely szoptatáskor az anya és a csecsemő szervezetében. Ez a hormon felelős a kötődés minőségéért, organikus szinten pedig befolyásolja az egész hormonrendszer működését. Ha a rendszer zavart szenved, akadálya lehet a sikeres reprodukciónak.

Honnan tudhatjuk, hogy milyen kötődési mintát követünk?

Van néhány olyan általános jellemző, amely utalhat a kötődés milyenségére:

A biztonságosan kötődő emberek mind önmagukat, mind pedig a környezetüket pozitívan értékelik. Párkapcsolatukban hűségesek, párjukban megbíznak, nem félnek az elköteleződéstől, a testi közelséget igénylik, vágyaikat félelem nélkül kifejezik.

A nem biztonságosan kötődő emberek vagy félnek az elköteleződéstől, vagy éppenhogy megalkuvóak a párkapcsolat fenntartása érdekében. Nem bíznak sem önmagukban, sem társukban, zavarja őket a túlzott közelség, vagy társukat mindig maguk mellett akarják tudni, mert távolléte szorongást vált ki, az intimitás szintjük alacsony. Nem tudnak biztonságérzetet teremteni maguk körül, ezért állandó szorongásban élnek, vagy a veszteségtől, vagy a megszégyenüléstől való félelem miatt. Súlyos esetben ez akár depresszióhoz is vezethet.

A kötődési rendszer zavara azonban pszichoterápiával, illetve egyéb stressz és szorongás kezelő technikákkal (relaxáció, autogén tréning, kognitív viselkedésterápia, kineziológiai oldás, szélsőséges esetben gyógyszeres kezelés) sikeresen kezelhető.

Ne félj segítséget kérni!

Forrás: Szendi Gábor: A női funkcionális meddőség evolúciós értelmezése

K.E.

 

Vélemény, hozzászólás?