Neked rendszeres a ciklusod?

Igen, most következik, hogy rendszeres-e a menstruációs ciklusod. Persze nem a fogamzásgátló tabletta szedése mellett!

Ha rendszeres, akkor az már fél siker! Fél siker, mert még ilyenkor is érdemes tovább vizsgálódni, hogy milyen hosszú ideig tart, milyen erős, görcsölsz-e, barnás vérzés van-e, közti vérzés van-e, van-e peteérésed, stb. De most maradjunk annál a verziónál, hogy nem rendszeres a menstruációs ciklusod. Mert ez bizony nagyban nehezíti a teherbe esés valószínűségét.

Nekem sem volt rendszeres. Ki is derült, hogy a hormonjaim egyáltalán nem támogatják a babavárást. A prolaktin szint olyan magas volt, hogy meggátolta a teherbe esést. A progeszteron szint pedig olyan alacsony, ami veszélyezteti a baba kihordását. Szerencsére a nőgyógyászom nagyon alapos és támogató volt. Mindaddig piros lámpát kaptunk a próbálkozásra, míg ezeket a hormonokat rendbe nem tettük.

A kézenfekvő és egyszerű út ilyen esetben a hormon tartalmú tabletták szedése, melyek elvileg helyreállítják a hormonrendszer egyensúlyát. Kicsit utána olvasva azonban úgy határoztunk, hogy a lassabb, de a szervezetbe harmonikusan beavatkozó megoldásokat választjuk. Számtalan természetes módszerrel próbálkoztam, igyekszem bemutatni ezeket. Ezen cikksorozatban csak a testi oldalt támogató módszereket mutatom be, a lelki oldallal külön foglalkozom.

Vitaminok, ásványi anyagok

Számtalan internetes forrást és könyvet átböngészve állítottam össze magamnak egy nagy dózisú vitamin kúrát. Kiderült, hogy kiemelkedő jelentősége van a női szervezet számára a cinknek, a szelénnek, a magnéziumnak, kalciumnak, B6 vitaminnak és az E vitaminnak.

Külön kiemelném a cink jelentőségét!

Miután rábukkantam a cink immunrendszer erősítő és hormonrendszer helyreállító szerepére, jobban is nyomozni kezdtem. Kiderült, hogy számos olyan ’apró jelnél’ szerepet játszik a cink vitamin hiánya, amivel együtt élek, de nem tulajdonítottam neki jelentőséget, vagy beletörődtem. Pl. bőrproblémák (ekcéma, herpesz), torokfájás, mandulagyulladás, allergia, premenstruációs szindróma.

Mindezen vitaminokból az utolsó kúrát 2-3 hónappal azelőtt szedtem, hogy elkezdtünk próbálkozni. Az emelt dózist a hormoneredmények helyreállításáig szedtem, utána abbahagytam, mert mind a fogantatás, mind a babavárás alatti túlzott vitaminfogyasztás hatását kockázatosnak tartottam. Ez alól kivétel képezett, amit a nőgyógyász amúgy is javasolt a babavárás alatt: a magzatvédő vitamin, a Magnézium és B6, valamint az E vitamin.

Persze ezen vitaminok indokoltsága egyénenként és problémánként változó, ezért csatolom a legfontosabb forrásokat, ahol rátaláltam a segítségre, hogy el tudd dönteni számodra mi a releváns. 

Ajánlott könyvek: Michael Murray N. D. – Joseph Pizzorno N. D.: A természetgyógyászat enciklopédiája; Earl Mindell: Vitamin Biblia, Westinvest Kft.

Ajánlott linkek: www.vitaminsziget.com; www.hazipatika.com – Vitamin ABC

Lu

Vélemény, hozzászólás?