Trombózis és várandósság

Sokadik trombózisos esetről adtak hírt 1 éven belül barátok és ismerősök, ami végül csak nem hagyott nyugodni és nyomozásba kezdtem.

Nőgyógyászati műtét után nem kapott vérhigítót egy anyuka. Minden előjel nélkül egészséges magzatát veszítette el két másik anyuka: trombózis a diagnózis, további teendő nincsen. Tragédiák és nincsen megoldás, nincsen további kivizsgálásokra javaslattétel? Nem hiszem el!

Ismét nekünk kell okosabbaknak lenni, akár a saját orvosunknál is! Nem szabad belenyugodni abba, hogy nincs megoldás és minden mehet tovább, legalábbis az orvos szerint.

Térjünk is rá a lisztérzékenység után az újabb „kedvenc” témámra, az alattomos gyilkosra: a trombózisra. Magam sem tudtam, míg alaposabban bele nem ástam magam a szakirodalomba és a kismamák leírásaiba, hogy a trombózis nem csupán az anya életét veszélyezteti, de a sokszor a korai vetélés egyik oka, illetve a méhlepény elégtelen vérellátása miatt egészséges magzatok hirtelen elvesztésének okozója.

 A trombózisnak általában vannak jelei, amik várandósságnál óvatosságra intenek: a láb vizesedik, fáj, dagad. A vérrögképződés és elzáródás helyétől függően fájdalom, bőrpír és melegség érezhető az adott területen. Tüdőembólia esetén légszomj, mellkasi fájdalom.

Gyakran azonban a trombózis tünetmentes. Ha a családban előfordult már trombózisos eset, akkor erre fel kell hívni az orvos figyelmét, mert gyakran öröklődik.

Ha babát tervezel és korábban volt trombózisod, akkor az újabb terhességre alaposan készülj fel, mivel az egész terhesség alatt vérhigítót kell kapjál, minden nap! Ha volt trombózisod vagy a családban előfordult, igenis van lehetőség további kivizsgálásokra, és a TB is finanszírozza.

Talán a „legszerencsésebb”, ha tudsz róla hogy nálad trombózis kockázata áll fenn. Mert a trombózis tünetmentessége esetén esélyed sincs felkészülni. Vagy mégis?

Megelőzésre azért van mód!

Egyrészt a várandósságra való felkészülés során és a várandósság alatt egy kis odafigyeléssel vigyázhatsz magadra és a magzatodra. Most jönnek a szokásos (már-már unalmas) élemód tanácsok, de ha a trombózis kockázata belengi a babavárást, akkor érdemes odafigyelni: egészséges étkezés, bő folyadékbevitel, rendszeres mozgás, dohányzás kizárt, vitaminbevitel.

És jöjjön a titkos favoritom (a cink után a második kedvenc): a FEKETE ÁFONYA.

Nincsen mellékhatása, akár gyógyszerek mellett is szedhető, várandósan is alkalmazható, gyengéd és mégis rendkívül hatásos természetes gyógymód!

Kitisztítja a vérereket, segíti a vérnyomás rendbehozatalát, szív- és érrendszeri problémáknál a legjobb gyógymód. Így a trombózisra is!

Nagy kedvencem egy „véletlen” felfedezésnek köszönhető: szemproblémámra kerestem természetes megoldást, és egy bioboltba tévedve az eladó megkérdezte, hogy miért keresem pont a fekete áfonyát. Majd elmesélte a saját történetét: állandó fejfájás, szédülés és gyakori ájulás gyötörte. Megállapították, hogy a kisagya nem jut elegendő vérhez. Az orvostudomány sokat kísérletezett rajta, míg semmilyen gyógymóddal nem értek el eredményt és feladták. Rátalált a fekete áfonyára és néhány hét alatt rendbejött.

Ezen okulva és megtapasztalva a fekete áfonya hatását, azóta évente kétszer fekete áfonya kúrát tart a család, 30-60 db kapszulát bekapunk és kitisztítjuk a vérereinket.

Míg Lulut vártam, csak tőzegáfonyát szedtem a húgyúti és hüvelyi fertőzések megelőzése érdekében. Most, hogy ismét babát várunk és közel vagyok a 40-hez, a tőzegáfonyát és a fekete áfonyát felváltva szedem. Már csak azért is, mert pihenésre lettem fogva, a sok fekvés és a mozgás hiánya pedig nem kedvez a véráramlásnak.

Számos további természetes gyógymódot találtam, ami a trombózisra és megelőzésére is segítséget nyújthat, pl. vadgesztenye tea, fokhagyma, vöröshagyma, fehér fagyöngy tea, homeopátia. A fórumban megtalálod ezeket részletesebben, illetve a trombózisra vonatkozó szakirodalmat és linkeket is, ha tovább szeretnél vizsgálódni a témában.

Remélem téged is sikerült megfertőznöm a fekete áfonyával!

És talán azt is sikerült elérni, hogy a trombózis veszélyét komolyan vegyük, de tudjuk, hogy tehetünk ellene!

Lu 

Ajánlott irodalom: ld. a Fórumban.

 

2 gondolat erről: „Trombózis és várandósság

  1. Őszintén szólva meglepett, amit feltártál ebben a témában. Az én nőgyógyászom a várandóságom első pillanatától kezdve előírta a vérhígítót, amelyet magamnak kellett beinjekcióznom, amellett, hogy naponta szedtem alacsony dózisú Aspirint, hasonló célzattal. Nagyon utáltam és erősen kételkedtem a szükségességében, mert a laboreredmények (váralvadás faktor) nem támasztották alá, ennek ellenére az orvos néhány alig látható viszértágulat miatt javasolta. Lehet, hogy szerencsém volt?

    1. Utólag már könnyen okoskodnék 🙂
      Minden esetre bármilyen felmerülő tünet esetén, ha az orvos nem javasolna komolyabb kezelést, biztosan megpróbálnám természetes módszerekkel megelőzni a problémát. Nincs értelme kockáztatni!

Vélemény, hozzászólás?