Mit tehet a férfi? 1.

Mit tehet a férfi? – A fogantatásért

Amikor a babavárásra való készülődésről beszélünk, mindig a kismamává válást értjük alatta. Pedig az egészséges fogantatáshoz is két ember kell: egy nő és egy FÉRFI.

Ahogyan a nő felkészíti testét a baba fogantatására (magzatvédő vitamin szedése, egészséges életmód, stresszmentes környezet, stb.), úgy a férfi is tehet egyet s mást az egészséges utódokért. Lássuk csak mit is.

Meglepően tapasztaltam, hogy a férfi termékenységhez is milyen sok vitamin elengedhetetlen, illetve hiányuk akár sterilitást okozhat. Felmerült bennem a kérdés, hogy ha a várandósságra való felkészülés során a nőknek magzatvédő vitamint kell szedni a fogantatás előtt legalább 3 hónappal, akkor a férfiaknak miért nem? A férfi termékenység kapcsán számos cikk kiemeli a férfi részéről az egészséges spermák érdekében az egészséges táplálkozás jelentőségét. Nagyon jó! De ha a nőknél nem elég az egészséges táplálkozás, hanem szükséges a vitamin kiegészítés, akkor a férfiaknál miért nem kell?

A megfelelő mennyiségű és minőségű spermákhoz számos szakirodalom szerint elengedhetetlenek az A-, B- és D-vitaminok, a magnézium, a cink, a szelén és a folsav. Mindez már lassan megegyezik a magzatvédő vitamin összetételével!

Családunkban szerencsére elfogadott a vitaminok és ásványi anyagok betegségmegelőző szerepe, ezért nem jelentenek gondot a rendszeres vitaminkúrák. 40 felé közeledve pedig szintén saját tapasztalat, hogy a várandósság milyen energia és vitamin kivétel az anyai szervezetnek, szerencsére a baba elveszi, amire szüksége van. Bizonyított, hogy 40 éves kor felett a férfiak termékenysége is évről-évre drasztikusan csökken. A kor a férfiakat sem kíméli, ezért minden babát tervezőt csak bíztatni tudok, hogy ne csak a nő, de a férfi is vegyen még a fogantatás előtt vitaminkúrát.

Rendszeres testmozgás, stresszmentes életmód, egészséges táplálkozás, optimális testsúly. Mindezek megvalósításához már kicsit több erőfeszítés kell, mint a vitamin reggeli szájba dobása. Nem csoda, ha csak akkor kezdünk el figyelni rá, ha a fogantatás késik. Pedig ezek az életmódbeli változások sokszor elegendőek a várva várt baba megérkezéséhez. Mindazonáltal ne felejtsük el, hogy a férfi életmódja a mellette élő nő felelőssége is!

Hűtve tárolandó!

A spermák mennyisége és minősége a hő hatására drasztikusan csökken. A herék nem véletlenül kerültek a testen kívülre, hidegebb környezetbe! A meleg fürdő, a szoros alsónadrág, az ölben tartott laptop mind rontják a termékenységet. Afrikai törzsekben a férfiak akkor üldögéltek meleg kövön a tábortűz mellett, ha nem akartak újabb utódot nemzeni. Tehát rövid, langyos zuhany és hajrá!

Lu

UI: Az egészséges magzathoz egészséges nő és férfi kell. Pl. a magzati kromoszóma rendellenességek esetében feketén-fehéren kimutatható az anyai és az APAI kockázat. Facebook oldalunkra csatolom a linket, ahol konkrét számokban fejezik ki az apai életkor miatti kromoszóma rendellenességek kockázatát. Ha a férfi is vigyáz magára és készül a fogantatásra, csökkenthető a kockázat!

 

Vélemény, hozzászólás?