Mióma – Diagnózis és kezelés lehetőségei

A mióma jóindulatú méhizom-daganat, amely a méhen belül többféleképpen helyezkedhet el és mérete a néhány millimétertől a több tíz centiméterig bármekkora lehet. Az esetek többségében csoportosan fordul elő.

Kialakulásának okai

A mióma kialakulásában elsődlegesen hormonális okok játszanak szerepet, ezen belül is a legvalószínűbb, hogy az ösztrogén-progeszteron egyensúlyának az ösztrogén javára történő felborulása (ösztrogén dominancia). A statisztikák alapján 35 év felett gyakoribb.

Okozott tünetek

A nők egy részénél a mióma nem okoz egyértelműen annak a javára írható tünetet. Gyanakodnunk kell azonban a következő rendszeres, vagy gyakran ismétlődő tünetek esetében:

– havi vérzéssel összefüggésben

  • – elhúzódó, alvadékos, esetleg fájdalmas menstruáció
  • – PMS tünet együttes

– gyermekvállalással kapcsolatban

  • – meddőség
  • – ismétlődő korai vetélések
  • – várandóság ideje alatti és szülési komplikációk (méhlepény elégtelenség, korai leválás, koraszülés, fájásgyengeség, stb.)

– vizelési, székelési panaszok

– húgyúti fertőzések

Diagnózis

Az elváltozás általában már a nőgyógyászat manuális vizsgálat során kitapintható, azonban a miómák számáról, elhelyezkedéséről, méretéről pontos képet az ultrahangos nőgyógyászati kismedencei vizsgálat ad.

Kezelés

Saját tapasztalatom, hogy a nőgyógyászok többsége a műtéti eltávolítást javasolja. Több éve nálam is diagnosztizáltak miómát, amelyek eltávolítását több orvos többször is nyomatékosan javasolta, annak ellenére, hogy kisméretűek, hosszú ideje nem nőnek és a fogamzás, valamint a várandóság szempontjából is kedvező elhelyezkedésűek.

Szerencsére nem álltam rá a műtétre, elsősorban azért, mert egy-két ismerősöm esetében ez a méh teljes eltávolítását eredményezte (bár a műtét nem ezzel a szándékkal indult).

Nemrégiben azonban volt szerencsém megismerni egy olyan (holisztikus) nőgyógyászt, aki publikációiban is bátran leírja, hogy a műtét csak abban az esetben indokolt, ha legalább férfi ökölnyi nagyságú a mióma, esetleg rosszindulatú, vagy más szervek működésére is veszélyt jelent.

Mivel a mióma hormonális problémákra, elsődlegesen az elégtelen progeszteron szintre vezethető vissza, magától értetődő a hormonkezelés jelentős dózisú természetes progeszteron készítménnyel (pl. Women’s cream, de találkoztam már más wild yam alapú természetes progeszteron krémmel is).

Mivel a krém és a kiegészítő szerek (barátcserje kapszula) alkalmazását a nőgyógyász legalább egy évig javasolta, az eredményekről azt követően tudok beszámolni.

Vannak azonban más módszerek is, amelyeket szintén saját tapasztalatból tudok javasolni, ezek az AVIVA torna és a jóga, amelynek vannak kifejezetten erre a célra ajánlott gyakorlatai.

KE

Ajánlott oldalak:

http://www.nogyogyaszat.5mp.eu

http://www.termeszetesprogeszteron.org/

http://www.aviva.hu

 

Vélemény, hozzászólás?