Coach – Személyi edző a lelki egészségért

Légy király(nő) életed sakkjátszámájában!
Légy király(nő) életed sakkjátszámájában!

A személyi edzőről legtöbbünknek azok a fittness guruk jutnak eszünkbe. akik az egészséges életmód kialakításában, a kívánt testalkat, kondíció elérésében segítenek.

De kik azok a coachok?

Egyszerűen megfogalmazva lelkünk edzői, akik egy olyan tanulási folyamatban lehetnek kísérőink, amelynek során kreatív eszközökkel élhetetlenné vált életterünket újra élhetővé, izgalmassá tehetjük.

Amikor úgy érzed,minden összeesküdött ellened, fogalmad sincs merre indulj, döntésképtelen vagy, kapcsolataidban egyre több a konfliktus, kilátástalannak érzed a helyzeted, az a jó hírem, hogy az emberek többsége hasonló cipőben jár

Alvin Toffler szerint olyan korban élünk, amelyben az ipari társadalomban nevelkedett embernek egy egészen más életformát, készségeket, képességeket elváró információs társadalomban kell megállnia a helyét. Mindazok a viselkedésminták, stratégiák, amelyeket elsajátítottunk és korábban sikeresnek bizonyultak, már a jelenben sem működnek, a formálódó jövőben pedig teljesen használhatatlanná válnak. A sikeres viselkedési mintákat itt is most nekünk kell megalkotnunk.

Ebben segít a coach.

Nézzünk csak néhány tipikus példát…

Hol van már a családfenntartó férfi és a háztartást vezető, gyermekeket nevelő nő mintája, több generáció együttélése, a család szentsége, az örök hűség fogadalma, a batyus ünnepek, a beavatások és még sorolhatnám.

Helyette több szerepben egyensúlyozó, a kiégettség tüneteivel, stresszel küzdő, vagy éppen egyik-másik szerepet háttérbe szorító, megfelelési kényszerrel küzdő, vagy épp lázadó, a közösségi oldalakon a hazug boldogság látszatát keltő, bizalmatlan, szeretetre képtelen, magányos emberek. Vagy nézzük a patchwork családokat, egymással online kommunikáló, elhidegült családtagokat és barátokat, az egyre kevesebb gyermeket vállaló párt,a szinglik és milfek, szelfiző kamaszok, vagy éppencsak felnőttek körét.

De valóban rossz ez? Valóban erőltetni kell a múlt hazug illúzióját?

Rugalmas viselkedésmintákat, és stratégiákat kell magunkévá tenni, hogy képesek legyünk „megragadni azokat a váratlanul kínálkozó esélyeket, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy sikerrel folytathassuk az Életjátékot.”

Mit szólnál, ha a személyi edződ egy izgalmas és élvezetes utazásra csábítana és kísérőd lenne ismeretlen terepeken? Ha azon kapnád magad, hogy nem is olyan rossz az a helyzet, amelytől szenvedtél, és amelyben megrekedtél? Ha nem kellene a múlt fájdalmait, sebeit újra és újra felszakítani, csak a jövőre, a „miért nem” helyett a „miért igen”-re fókuszálva teret kapni végtelenül egyszerű, vagy épp őrültnek tűnő ötletek gondolati megvalósítására? Eljátszani és magadévá tenni olyan szerepeket, amelyekhez eddig nem volt bátorságod, saját életed rendezője lenni és közben biztonságos támogatással megalkotni saját edzéstervedet?

Most kipróbálhatod ezt a gyakorlatban is, akár személyesen, akár online (Skype, Viber kapcsolattal) 1-1,5 órás időtartamban, kötelezettségek nélkül, előzetes időpont egyeztetéssel a gyereket-akarok.hu bármelyik elérhetőségén.

Kozér Emőke

Life és Business coach

 

Hivatkozott irodalom:

Kollár József – Kollárné Déri Krisztina: Vízen járni – A válságkezelés filozófiája

Alvin Toffler: A harmadik hullám

Vélemény, hozzászólás?