IVIG program – alloimmun eredetű habituális vetélések kezelése I.

Régi álmom publicitást adni egy olyan programnak, amely sok nőt hozzásegített már ahhoz, hogy több vetélést követően ki tudja hordani gyermekét.

Én ugyanis teljesen véletlenül, egy külföldi egyetem honlapján találtam rá a reménysugárra, amely elvezetett egy nőgyógyászhoz, aki több kollégájával együtt azért küzd, hogy a magyar egészségügy szánalmas helyzete ellenére elismertessen, és anyagi támogatást szerezzen egy külföldön már jól bevált programnak. A program neve IVIG (IntraVénás ImmunGlobulin), amelyet az Országos Vérellátó Szolgálat keretein belül működő orvosokból és egyéb szakemberekből álló csoport működtet. Célja pedig a habituális vetélés okának megállapítása és immunológiai háttér esetén a magzat kihordásának támogatása immunglobulin kezeléssel.

A programba csak meghatározott protokoll szerint elvégzett vizsgálatok eredményei, illetve az ezt értékelő bizottság döntése alapján lehet bejutni. A bejutás egy hivatalos listára kerülést jelent, amely feljogosítja az illető házaspárt a program által felkínált kezelések költségtérítés nélküli igénybevételére, amelyhez a TB egyedi és névre szóló költségkeretet biztosít.

A program több szakaszból áll és több kezelési lehetőséget is biztosít, ebben a cikkben a programba kerülés folyamatáról és feltételeiről szeretnék írni.

A programba kerüléshez szükséges vizsgálatokkal a vetélések szokásos okait (szervi, hormonális, illetve fertőzéses eredetű) mindkét fél esetében igyekeznek kizárni. Meglepő módon ez nemcsak a meddőségi központokban általában végzett vizsgálatokat takarta, hanem teljes belgyógyászati, endokrinológiai – nemcsak a nemi hormonokra vonatkozóan -, urológiai vizsgálatot, tüdőszűrést és persze a petefészkek átjárhatóságának vizsgálatát is. Ha bármelyik vizsgálat pozitív eredményt hoz, a vizsgálatokat végző orvos javaslatot tesz a kezelési módokra.

Az én esetemben a hormonműködés nem volt megfelelő, a férjemnél pedig húgyúti fertőzést diagnosztizáltak. Emiatt a protokoll szerint előírt további vizsgálatokat csak azt követően folytathattuk, amikor a hormoneredmények már megfelelő értékeket mutattak és a férjem esetében sem tudták kórokozók jelenlétét kimutatni. Ez így ment lépésről lépésre. Amikor végre eljutottunk arra a pontra, hogy semmi egyéb nem áll fenn, az orvos indítványozta a speciális immunológiai vizsgálatot, amelyre mindkettőnknek mennünk kellett. Ez lényegében egy vérvétel, amelyben az anya és az apa vérének összeférhetetlenségét vizsgálják.

Ha az eredmény pozitív és alloimmun betegséget állapítanak meg, az összes vizsgálat értékelése alapján egy bizottság dönt a listára kerülésről.

Miután ezt a közel féléves embert próbáló tortúrát végigjártuk és zöld utat kaptunk, nem volt más dolgunk, mint ráhajtani a babára.

Folytatás: Alloimmun betegség – a habituális vetélések egyik okozója, IVIG program – alloimmun eredetű habituális vetélések kezelése II., Trombocita-kezelés – alloimmun eredetű habituális vetélések kezelése III. 

K.E.

Vélemény, hozzászólás?