Vitaminok és hormonok

Roppant mérges lettem, amikor a cikkek írásához további hasznos irodalmakat keresve bukkantam rá egy könyvre, mely 1943-as kiadású, magyar a szerzője és olyan megállapításokat tartalmaz, melyeket pár évvel ezelőtt úgy kellett összevadásznom az interneten. Ráadásul a legtöbb hasznos információt csak angolul találtam. Végül ezekből állítottam össze a hormonháztartásom rendbehozatalára a vitaminkúrámat, ahelyett hogy hormonális készítmények szedésébe kezdtem volna.

Mivel a könyvet nem lehet kölcsönözni, néhány fontosabb részt idézek.

12.o. „A vitaminok és a hormonok működése szorosan egybekapcsolódik, s ma már egyre több összefüggés válik ismeretessé. Közös néven ezeket az anyagokat ergineknek nevezzük. A vitamin és a hormon közti különbség főleg csak annak következménye, hogy a vitaminból a szervezet külső bevitelre szorul, ezáltal a táplálkozással változó vitaminbevitel ingadozásainak van kitéve, ezzel szemben a hormonmennyiséget önmaga tudja szabályozni.”

17.o. „A vitaminok közül elsősorban az E-vitamin említendő, melynek hiányakor az állatok szaporodása megszűnik. Ha nőstények E-vitamin mentes étrenden élnek, akkor magzatjaik halva születnek; a hímek heréi elsorvadnak. A sok klinikai vizsgálta ellenére sem sikerült eddig tisztázni, hogy az embernek is szüksége van-e erre a vitaminra.

            A többi vitaminnak is szerepe van a genitalis működésekkel kapcsolatban, ezeket az összefüggéseket még kevésbé ismerjük, de néhány érdekes kísérleti adatról már tudunk. Az A-vitamin hiánya az E-vitaminéhoz némileg hasonló elváltozásokat okoz. A-vitamin mentesen tartott hím állatok heréiben elfajulások keletkeznek, nőstényeknél a magzat elhal; de ezenkívül olyan jelenséget is észleltek, ami E-vitamin hiányakor nem fordul elő: nemi ösztön kialvását. A C-vitamin szerepére utal az a megfigyelés, hogy skorbutos állatok nemi szervei súlyos elváltozásokat mutatnak a hímeknél épp úgy, mint a nőstényeknél. Az infantilis állat petefészkének C-vitamin tartalma a nemi érés idején és még inkább terhesség elején megszaporodik, míg a terhesség második felében, mikor a petefészek hormon-tevékenységét részben a lepény veszi át, ismét kevesebb lesz. A D-vitamin és a sexuálhormonok közt a vegyi hasonlóság szembetűnő: mindegyik a sterinekhez tartozik. Az anyai ösztön fenntartásához hormon és vitamin is kell: akár az agyfüggelék prolactinja hiányzik, akár az E-vitamin nem kerül a szervezetbe: az állatok anyai ösztöne nem ébred fel. A tejelválasztás is hormon és vitamin közös szabályozásától függ: Az agyfüggelék prolactinja és a Bx-vitamin (pantothensav) egyaránt szükséges az emlőmirigy működéséhez.”

E-vitamin (Tokopherol.)

184.o. „Ez a vitamin a többiekkel ellentétben nem annyira az egyén életéhez nélkülözhetetlen, hanem főleg a faj fenntartásához szükséges. E-vitamin nélkül megszűnik az állatok szaporodása.

188.o. „Klinikai alkalmazás. a) Habitualis abortus. Vogt-Möller számolt be először arról, hogy a vetélések megelőzésére sikerrel használható az E-vitamin. 52 olyan nőt kezelt, kiknek 2-5 abortusa volt és semmi nőgyógyászati elváltozást nem lehetett kimutatni. E-vitaminkészítmény szedésére közülük 38-nak élő gyermeke született. E nők étrendje elég E-vitamint tartalmazott, tehát valószínűleg a felszívódás vagy a felhasználás zavara állott fenn, ezért a táplálék E-vitamintartalma nem viszonyult elegendőnek, vagy készítménnyel kellett pótolni.”

„Shute fenyegető elvetélésnél, Young terhességi toxicosisnál, Vogt-Möller a méh grandularis hyperplasiajánál látott jó hatást E-vitamintól. ”

A könyv 1943-ban íródott! Ha a hormonrendszerünkre a vitaminok ilyen hatást gyakorolnak, akkor hormonproblémáknál választhatjuk a természetes megoldást: hormontartalmú gyógyszerek szedése helyett (kevésbé merészeknek azokat kiegészítve) pótoljuk a hiányzó vitaminokat!

Más kérdés a vitaminhiány lelki hátterének vizsgálata: A táplálékban lévő E-vitamint miért nem építi be a szervezet? Miért van a szervezetnek E-vitamin-hiánya? Vagyis: miért nem akar a női szervezet gyereket? 

Forrás: Dr. Góth Endre: Vitaminok és hormonok, Novák Rudolf és Társa Tudományos Könyvkiadóvállalat, Budapest, 1943

Kapcsolódó cikk: Neked rendszeres a ciklusod?

Lu

Vélemény, hozzászólás?