PCOS tapasztalatok (Olvasóink írták)

Kérdez-felelek a PCOS témában. Ezúton is köszönjük, hogy megosztottad velünk tapasztalataidat!

– Hol néztél utána a PCOS-nak, mit tudtál meg róla ezekből az információkból.

Amikor dr. Tüűhöz kerültem, ő szóban részletesen felvilágosított, a többinek a mensmentis honlapján olvastam utána. Számomra az ott találtak teljesen kielégítőek voltak, így nem kutattam tovább. Illetve még találtam a babaneten sikertelen babatervezésről szóló fórumokban PCOS-tartalmú hozzászólásokat, de nem akartam mások szorongásait magamra venni, így nem olvastam több fórumot. Ezt, ha jól emlékszem, az orvosok is ajánlották.

– Mik az azonnal felismerhető jegyei a problémának?

Az egyértelmű jeleket orvosi segítséggel lehet felismerni. Az UH jellegzetes edami sajt mintázatot mutat a petefészkeken, a 0-30-60-90-120 perces cukorterhelés grafikonja jellegzetes ívet (meredek sinus-görbe) mutat. A hétköznapokban is tapasztalható jelek nem utalnak egyértelműen a PCOS-re. Nálam ezek: enyhe túlsúly, amitől viszont sehogy sem tudtam megszabadulni, hajhullás, szőrösödés arcon, lábon, karon. A PCOS-t nőgyógyásznak is illik felismerni (az UH kép alapján pcos-re gyanakodni és endokrinológushoz küldeni a pácienst). Aki pedig UH vizsgálat nélkül hormontablettát ír fel, abban nem szabad megbízni. Nekem is volt ilyennel dolgom, máshol is olvastam ilyen sztorit.

– Hogyan kontrollálták a PCOS kezelést (vérvétel, UH)?

Negyedévente vércukor-terhelés és hormonszint-ellenőrzés, majd második terhesség során, amikor elhagytuk a gyógyszer szedését, 6 hetente vércukor-terhelés.

– Férfi oldal, férjed hogyan viselte?

Nem volt a részéről semmi feszültség, idejével, energiájával és anyagilag maximálisan támogatott. Alighanem annak is örült, hogy nem őt vizsgálgatják, szurkálják, gyógyszerezik az orvosok.

– Könyvben (Dahlke: A betegség, mint szimbólum) található lelki oldal jó megközelítés? Melyik áll a legközelebb a problémához?

Hormonzavar, női
(lásd még: Petefészek-elégtelenség)
Testi szint: petefészek (termékenység), hipofízis (központi vezérlés).
Tüneti szint: nem találjuk saját ritmusunkat, kiesünk a ritmusból, nem tudjuk elvégezni feladatainkat, a nőiesség terén külön utakon járunk.
Feldolgozás: fogadjuk el a nőiesség szokatlan útjait, éljük ki kreativitásunkat; mentesítsük magunkat a külső (társadalmi) elvárásoktól es kényszerektől.
Feloldás: találjuk meg es éljük egyéni életstílusunkat; szánjunk időt önmagunkra.
Ősprincípium: Hold/Merkúr-Uránusz.

Ez szerepet játszhatott, mert 18-20 éves koromban nagy kitérőkkel kerestem az utam. A gimnázium végén erős veszteség-érzetet okozott a közösség elhagyása (ahol 4 évembe telt, hogy a teljes közösség elfogadjon). Ezután 1 évig Angliában éltem egy másik családdal, egyetlen régi ismerős (egy gimnáziumi osztálytársnő) volt mellettem. Hazaérve pedig megkezdtem az egyetemet, ismét teljesen új környezetben és emberek között. Úgy éreztem, hogy kétszer csúszott ki a lábam alól a talaj. Közben túlnyomórészt jól éreztem magam, de azért ezek a változások embert próbálóak voltak. Amikor Angliában éltem, akkor lett csúnya az arcbőröm, maradt el a vérzésem hosszú időre és sokat híztam. Ezt akkor a hazaitól eltérő élelmiszereknek tulajdonítottam. Amikor egyetemre kerültem, akkor kihullott az első évben a hajam fele. Kétségbeejtő volt. Ezt a pécsi levegőnek tulajdonítottam, senki, akit a problémámról kérdeztem (fodrász, pszichológus) nem tudott magyarázatot adni, mondván hogy rengeteg dolog okozhat hajhullást.

Peteérés hiánya
(anovulációs ciklus; lásd még: Petefészek-elégtelenség, Hormonzavar, női)
Testi szint: petefészek (termékenység).
Tüneti szint: a védekezés legtermészetesebb formája nagyon fiatal korban, változókorban vagy stresszes időszakban; terhesség elleni védekezés szellemi es testi túlterheltség eseten; nem akarunk gyermeket vállalni; félelem a kötődéstől, a nem megfelelő társ elleni lázadás; túl nagy energiát fektetünk „szellemi gyermekünk” (munka, kreativitás) ápolására.
Feldolgozás: energiánkat a külső dolgok helyett a belsőkre áldozni; mérlegelni az életünkre és a karrierünkre vonatkozó terveinket; lehiggadni; kevesebbet „lótni-futni” a saját es mások ügyei miatt.
Feloldás: egyensúlyba kerülni; biztonságos fészket rakni; kiélni kreativitásunkat.
Ősprincípium: Hold/Uránusz-Szaturnusz.
Irod.: Frau.

Fiatal lány koromban állandóan olyan fiúk után érdeklődtem, akik engem észre sem vettek, vagy nevetségesnek találtak. Ez sok kudarc élményt okozott, nagyban aláásta az önbizalmam, és nehezen tudtam elfogadni magam. Próbáltam másokra hasonlítani ahelyett, hogy saját jó tulajdonságaimat teljesítettem volna ki. Időnként szerettem volna teljesen más lenni – utáltam magam.

Petefészekciszta
(ovarialis ciszta)
Testi szint: petefészek (termékenység).
Tüneti szint: felgyülemlő folyadék a petefészekben, amely ritkábban a megrepedés, leginkább
azonban az elfojtás miatt kialakuló megnagyobbodás következtében válhat veszélyessé (ma már könnyen kimutatható ultrahanggal, és általában nem kell megoperálni); a lélek vize (folyadék, amely a lelki problémákat szimbolizálja) felgyülemlik a petefészekben; stresszalapú hormonális zavaroknál túlzott megnagyobbodás jöhet létre, amely vérzést okozhat; az életenergia elvesztése; a szabályos tüszőképződés zavara: kibillenni a női egyensúlyból; megtévesztő manőverrel élünk a tüszőérés, illetve a termékenységgel kapcsolatos aktivitás területén, anélkül hogy valóban életünk részévé tennénk a termékenység témakörét (feladatait); lenyelt könnyek, az anyaszereppel, az anyai archetípussal kapcsolatos problémák (a saját anyaságunkkal vagy a saját anyánkkal).
Feldolgozás: a termékenység kérdéséhez a lélek felől közelíteni, lelkierő bevetésével; tisztába jönni saját szándékainkkal a termékenységet illetően: felismerni a különbséget, hogy mi az, ami magától akar kifejlődni bennünk, es mi az, ami a mi akaratunkból fejlődik.
Feloldás: megbékélni a termékenység szerepével a saját életünkben.
Ősprincipium: Hold.
Irod.: Frau.

A termékenység ellen nem akartam soha erősen védekezni, világ életemben egy olyan családra vágytam, amilyenben gyerekként felnőttem. Igaz, ez csak 8 éves koromig tartott, mert akkor apukám halálával véget ért a gondtalan gyerekkorom.

Petefészek-elégtelenség
(ovariális insufficientia)
Testi szint: petefészek (termékenység).
Tüneti szint: a nemi szervek fejletlenek: nem teljes értékű nemiség; a másodlagos nemi jelleg (mint pl. a mell) kevésbé kifejlett: a női külső rendezetlen es kusza, megjelenési formájában nem képes, nem akarja felvállalni a felnőtt nő szerepet; a nem megfelelő tüszőérés következtében menstruációs zavarok jelentkeznek: (meg)akadályozott termékenység.
Feldolgozás: (a hormonhiány allopatikus kiegyenlítése mellett) ismerjük be, hogy nem szeretnénk felvállalni a teljes értékű női szerepet es annak nemi következményeit; tanuljuk meg elfogadni saját nemi szerepünket, fogadjuk el és szeressük a női valónkhoz tartozó külső megjelenést is: ismerjük el a termékenységünkkel kapcsolatos problémákat, és vállaljuk fel ezeket minden szinten.
Feloldás: homeopátiás megközelítésben lelkünk férfias oldalának (animus) kifejlesztése; allopátiás megközelítésben: becsüljük es fogadjuk el magunkat nőkent: béküljünk ki női mivoltunkkal.
Ősprincipium: Hold-Szaturnusz.
Irod.: Frau., Mkass. Frauenprobleme (Női problémák).

Testi problémáim nem voltak, viszont nehezen tudtam elfogadni viszonylag nagy melleimet. Talán mert gyerekkoromtól inkább fiús dolgok érdekeltek, sokszor hordtam a bátyám kinőtt ruháit, fociztam fiúkkal. Lehet, hogy a nőiséggel való azonosulás okozott némi gondot.

Előzmény: Babavárásunk története (Olvasóink írták)

 

Vélemény, hozzászólás?