Mit tehet a férfi? 2.

Mit tehet a férfi? – A spermaszám és spermaminőség növelésért

„Az összes meddőség kb. 40%-a férfi, 40% női eredetű, az esetek 20%-ában mindkét félnél problémák mutathatók ki. A fejlett országokban a párok kb. 10-15%-a szenved fogamzóképesség-zavarban.”

Ha kiderül, hogy a férfi terméketlen…

Nemcsak egy nő, egy férfi számára is nehéz feldolgozni a tényt, hogy meddő. A valamiben kevés vagyok, nem vagyok elég jó, én vagyok a hibás érzések egy férfi domináns lelket éppúgy megkínoznak.

De miért is csodálkozunk ezen? Elvárjunk a férfitól, hogy eltartsa a családot, biztonságot adjon és védelmet. Mindez azzal jár, hogy kihajtja magát a munkahelyen, stresszel. Csupán a fokozott stressz pedig éppen elegendő kárt okoz a spermák mennyiségében és minőségében, nem is kell további rongáló faktorokat keresnünk, mint pl. a kevés szabadidő miatti kevés kikapcsolódás, kevés mozgás, rendszertelen étkezés, stb.

Mindezt mi magunk is generáljuk az elvárásainkkal. Tehát érezzük mostantól saját felelősségünknek is a férfiaink testi és lelki védelmét!

Korábbi cikkeinkben  (Férfi meddőség okai, Férfi meddőségi vizsgálatok, Férfi meddőség kezelése, Pszichés meddőség (férfi oldal) és kezelése) már feltártuk a férfi meddőség okait és kivizsgálási módjait. Optimális esetben megtörtént az alapos kivizsgálás és meglett a pontos diagnózis, valamint a kezelési eljárás is.

Mit tehetünk még?

Számos természetes módszer van, amivel mi magunk is tehetünk a termékenység helyreállásáért, illetve a terméketlenség megelőzéséért. Mit tehet a férfi? 1. cikkünkben már olvasható néhány javaslat, melyek akár egészséges férfiaknak is megfontolandóak, terméketlenség esetén pedig biztos és hatékony segítséget jelentenek.

Aviva torna

Az Aviva torna férfiaknak is hatásos, nem csupán a nőknek. Nőként ebben nincsen saját tapasztalatom, de a női torna hatásossága miatt bátran merem ajánlani. A torna segítségével növelhető az életképes spermiumok száma! Ezen kívül ajánlott még potenciazavarok és prosztataproblémák esetén is.

További részleteket találhatsz a torna hatásosságáról Tóth Lívia Aviva módszer honlapján: http://avivamodszer.hu/miben-segithet-aviva-modszer-ferfiaknak. Sikertörténeteket férfiakról Hajzer Erzsébet aviva módszer oktató honlapján olvashatsz: http://avivatorna.hu/aviva-modszer/ferfi-torna. A férfiak a tornát egyénileg is elsajátíthatják oktató segítségével, Tóth Lívia honlapján megtalálod az Oktatók listáját.

Gynevac

Ahogy a nőknél egy-egy kezeletlen felfázás, gyulladás petevezeték elzáródást, meddőséget is okozhat, úgy a férfiaknál sem múlnak el nyomtalanul a felfázások, fertőzések. Nekünk a petefészkünk és méhünk, a férfiaknak a prosztatája jelez, hogy gond van. Ezen gyulladásokra van jótékony hatással a Gynevac, nőknél és férfiaknál egyaránt.

„Meddőségi kezelés esetén ajánlott mind a nő, mind a férfi oltása. Jelentősen javítja az eredményeket, ha a nő partnerét is oltják, mert:

– Az u.n. anaerob baktériumok esetében az van a hüvelyben ami a partner prosztatájában.
– A készítmény prosztatagyulladás gyógyítására nemzetközi szabadalommal védett.
– A prosztatagyulladás gátolja a spermiumok mozgását, mely a gyulladás gyógyításával gyógyítható.

Régóta fennálló meddőségnél nagyon gyakori, hogy a férjnél is van valami jele a krónikus gyulladásnak; pl. spermában fehérvérsejt, prosztatagyulladás. A gyulladás rontja az ondósejtek mozgékonyságát, és a gyulladásért felelős baktériumok visszajutnak a női hüvelybe is (=ping-pong fertőzés). Ezért célszerű meddőségnél a férj vakcinálása is. Ugyanez a helyzet a régóta fennálló krónikus nőgyógyászati gyulladásoknál is. Gyakori, hogy csak a férj vakcinálása után gyógyul meg az asszony.”

Részleteket Dr. Lázár Erika honlapján: http://www.gynevac.hu és a fórumban találod.

D-vitamin és Folsav

Előző cikkünkben is hangsúlyoztuk a vitaminok fontosságát, mégis kiemelném a D-vitamint. A legújabb kutatások és Szendi Gábor új könyve (Napfény vitamin) már elfogadottabbá tette a D-vitamin szerepét a termékenységben. Mind a nőknél, mind a férfiaknál bizonyítottan kiemelkedő szerepe van, hiánya pedig sterilitáshoz vezethet!

A megfelelő folsav szint pedig csökkenti az abnormális spermák kialakulását, ami az életkor előrehaladtával egyre gyakoribb jelenség. Megfelelő folsav bevitellel csökkenthető a korai vetélések száma, valamint a kromoszóma-rendellenesség (pl. down-kór, ld. Mit tehet a férfi? 1 cikkünket).

Táplálkozás, lúgosítás

Említettük a táplálkozás szerepét is, ezen belül azonban kiemelném a lúgosítás jelentőségét. Ahogy a nőknél, úgy a férfiaknál is jelentősen befolyásolja a szervezet működését, a hormonális egyensúlyt, ezáltal a nemzőképességet. Nem diétáról van szó, hanem egy kis odafigyelésre az étkezés során bevitt élelmiszereket illetően. Diétázni babázásra készülődve tilos, a lúgosítás amúgy is meghozza ilyen téren is az eredményt. Szervezetem lúgosítására a speciális étrend kiegészítéseként használtam már almaecet-kúrát, illetve szódabikarbóna-kúrát, de számos egyéb lehetőség közül lehet választani.

Végül egy kis biztatás a férfiaknak: nem a mennyiség számít. A fogantatáshoz 1, azaz egy ondósejt szükséges! Nem több!

Lu

Előzmény: Mit tehet a férfi? 1.

Vélemény, hozzászólás?