Ösztrogén dominencia

Két hónapja találkoztam először ezzel a fogalommal, amikor tünetegyüttesemet több vizsgálat eredménye alapján a nőgyógyász magyarázta.

De mit is takar ez a diagnózis?

A női szervezetet „irányító” két legfontosabb hormon, az ösztrogén és a progeszteron egyensúlya felborult.

Az ösztrogén valójában a női termékenységért felelős hormon, amelyet más néven tüszőhormonnak is nevezünk. Az ösztrogén váltja ki a peteérést, a menstruációt és ez befolyásolja a másodlagos női jegyek (mell, méh, stb.) kialakulását.

A progeszteront, vagy sárgatest hormont elsődlegesen a terhesség fenntartásáért felelős hormonként ismerjük, azonban ezen túl és ettől függetlenül fontos szerepet játszik az ösztrogén ellensúlyozásában.Míg az ösztrogént több – mint látni fogjuk sajnos külső – forrásból folyamatosan képes szervezetünk „beszerezni”, addig progeszteron csak a petefészekben, jelentéktelen mennyiségben a mellékvesében, és csak a tüszőrepedést követően termelődik, így jellemzően az ösztrogén kerül túlsúlyba. A túlsúlyos ösztrogén sejtburjánzást okozhat a méh, petefészek, húgyhólyag, végbél, mellek sejtjeiben, felboríthatja a ciklusunkat, illetve blokkolhatja más hormonok termelődését, stb. Minél több ideig áll fenn az egyensúlytalanság, annál súlyosabb tüneteket idézhet elő.

 Az ösztrogén dominancia korunk betegsége, amelyet az idézett elő, hogy a napi használatban lévő kozmetikumok, tisztítószerek ún. xeno-ösztrogéneket tartalmaznak (pl. dioxin, PCB-k, DDT és nonyl-phenol származékok, paraben) és olyan élelmiszerek terjedtek el, amelyek növényi hormonokat tartalmaznak (pl. szója). Tovább rontjuk a helyzetet a fogamzásgátlókkal, valamint egyéb szintetikus hormonpótlókkal.

Az ösztrogén dominencia legtipikusabb tünete a PMS (premenstruációs szindróma), de számtalan egyéb betegség okozója lehet, mint például cukorbetegség, pajzsmirigy rendellenesség, női szervek daganatos megbetegedései, beleértve a miómát, cisztát, endometriózist, PCOS-t. 

Hogyan előzhetjük meg?

  • – a műanyagok használatának kerülésével, beleértve a műanyag csomagolásban tárolt élelmiszereket is,
  • – paraben és egyéb szintetikus anyagokat tartalmazó vegyszerek, kozmetikumok helyett ellenőrzött biokozmetikumok és környezetbarát tisztítószerek alkalmazásával.

Ösztrogén dominencia kezelése

A gyógyítás általában természetes progeszteron készítményekkel javasolt. A növényi progeszteron bőrön keresztül sokkal jobban felszívódik, mint az emésztőrendszeren keresztül.  Gyógynövények, amelyekből egy egyszerű eljárással állítják elő a növényi progeszteront: Jam gyökér (dioscorea villosa, hatóanyag: diosgenin), barátcserje (agnus cactus, hatóanyaga az agnusides).

A szintetikus progeszteron szedése olyan kockázatokat hordoz magába, amelyek miatt lehetőség szerint elkerülendő.

KE

Javasolt oldalak:

http://www.termeszetesprogeszteron.org

http://www.csaladinet.hu/hirek/eletmod/egeszseg_orvos-valaszol/18071/korunk_egyik_nepbetegsege_az_quot_osztrogen_dominancia_quot

Vélemény, hozzászólás?