Te mitől félsz?

Véletlenül a könyvtárban kezembe akadt Ruediger Dahlke: Te mitől félsz? – Öngyógyító program című könyve.

Nagy rajongója vagyok Dahlkenak. Eddig bármit olvastam tőle, éreztem és tudtam, hogy minden szava aranyat ér. Azonnal tudtam hasznosítani az ajánlásait és sokszor adott megoldást, iránymutatást olyan elakadásokra, amit magamtól nem tudtam volna megfejteni. Így hát kivettem a könyvet kíváncsiságból.

Két napra rá a kislányom reggel bejött a fürdőszobába, és csak úgy lazán odavetette:

  • Anya! Te attól is félsz, ha egy kukacnak nem tetszik a fülbevalód.

Először nem értettem: mit mond, kinek és miért? Majd lassan megértettem és megdöbbentem. Már többször kaptam tőle egyértelmű üzenetet, amire oda kellett figyelnem, mert dolgom volt vele.

Így kapott hirtelen végső értelmet a könyv is.

Ahogy a korábbi Ne stresszelj! cikkemben, úgy most is arra kellett rájönnöm, hogy a félelmekkel dolgom van, csak eddig észre sem vettem. ”Mert már beépült az életembe. Mert azt hittem tudom kezelni.” Ugyanúgy, ahogy a stresszt is korábban.

Így elolvastam a könyvet, és elkezdtem figyelni magamat: mikor, mitől és hogyan félek, észreveszem-e hogy félek, mit kezdek vele?

Számomra a legnagyobb segítség a könyv által annak tudatosítása, hogy a félelem hol és hogyan van jelen az életemben és bennem.

Valamint az azonnali segítség, melyet egy egyszerű és hihetetlennek tűnő félelemkezelési módszer adott. A Félelemmegszüntető szertartás lényege, hogy este fél órát szentelünk a félelemmel való foglalkozásnak. Ennek ideje és módja minden nap ugyanaz. Napközben azonban nem adunk teret a félelmeinknek, hanem rendre utasítjuk: ”Most nem, majd este 8-kor sorra kerülsz!” Így a napunk 24 órájából csak fél órát kell szánnunk a félelmeinkkel való törődésre, a többi időnk felszabadul. A szertartás azonban a mindennapjaink részévé kell váljon, a félelem ezáltal elveszíti hatalmát felettünk

”A félelem megtanít nekünk egyet-mást a szorongásainkról és a gyengeségeinkről, amelyek révén tovább lehet és kell fejlődnünk.”

Te mitől félsz?

Mi lesz a munkahelyeddel, ha megfogan a gyermeked? Hogyan neveled fel a gyermekedet? Hol fogtok lakni? Mi lesz, ha egyedül maradtok? Lesz-e elég pénzetek a megélhetésre? Mi lesz, ha megbetegszik? Jó anya/apa tudsz-e lenni? Mi lesz a párkapcsolattal, ha már hárman lesztek? Lesz-e időd magadra egy gyermek mellett?

”Ahol a félelem, ott az út.” Rollo May

Ajánlott könyvek:

Ruediger Dahlke: Te mitől félsz? – Öngyógyító program

Ajánlott linkek:

https://bioenergetic.hu/konyvek/te-mitol-felsz-ongyogyito-program

Vélemény, hozzászólás?