Férfi meddőség kezelése

A férfi meddőségi vizsgálatokon feltárt rendellenességek egy része kezelhető.

1. Alacsony spermaszám, illetve immunológiai problémák (sperma ellenanyagok termelődése) kezelése

  • • Inszemináció

Ha a hímivarsejtszám öt- és húszmillió között van és a partnernél nem diagnosztizáltak semmilyen ivarszervi problémát, az inszeminációt alkalmazzák, amely nem más, mint mesterséges ondóbevitel. Ennek során a megtisztított hímivarsejteket a méhbe fecskendezik, a megtermékenyítés pedig a maga természetes módján történik. Az inszeminációt a tüszőrepedés idejére időzítik, tehát a nőgyógyásszal való együttműködés alapvető.

Az inszeminációt megelőzheti a férfi hormonális stimulációja, melyhez – épp úgy, mint a nőknél – gonadotropinokat, (ill. esetleg tesztoszteront) használnak. Ez a kezelés a spermiumok érését és a saját tesztoszteron képződését serkenti. Mivel a férfi ivarsejtek nem két hét, hanem 3 hónap alatt érnek be, a stimulációnak is legalább ilyen sokáig kell tartani. Ez heti kb. 5 injekciót jelent, amelynek eredményeként a megtermékenyítés esélye sokszorosára nőhet.

Ha a férfinek – például egy kromoszóma-rendellenesség miatt – egyáltalán nem lehet gyermeke, akkor donorinszemináció is végezhető (AID, Artificial Insemination by Donor). A hímivarsejtek ebben az esetben nem a férjtől, hanem a spermabankból származnak.

  • • Punktió

Ha a spermaszám ötmillió alatt van, a direkt sebészi spermiumnyerés mellett spermiumrezervoárból punktióval nyert sejtek eredményes felhasználására van lehetőség . A mesterséges ondóbevitel ezt követően az inszemináció folyamatával megegyezően zajlik.

2. Ondóvezeték elzáródás, illetve herevisszérsérv kezelése

Andrológiai mikrosebészettel mindkét probléma jó eséllyel kezelhető.

3. Táplálék kiegészítők

Az andrológiai biokémia legújabb kutatási eredményei alapján a férfi fogamzó képességét különböző „energiaforrások” segíthetik. Különös jelentősége van a fruktóznak, különböző akroszomális enzimeknek, a spermium mozgáshoz szükséges cinknek, valamint az ejaculátum aminosav tartalmának (bázikus aminosavak – arginin). Ezek táplálék kiegészítőkkel, vagy gyógyszeres kezeléssel támogathatók.

4. Külső károsító tényezők kerülése

A külső károsító tényezők közül legismertebbek a röntgensugárzás, vibrációs ártalom, toxikus növényvédőszerek (DDT), gyógyszer mellékhatások (citosztatikumok, immunszupresszív szerek), dohányzás (here és penis ereinek szűkítése), alkoholfogyasztás (direkt csírahámkárosító hatás, ejaculátum nyákosság), illetve a melegártalmat okozó túl szűk alsó- és felsőruházat, szauna, forró fürdő. Ezek kerülésével meglepő eredményeket lehet elérni.

Források és hasznos linkek: http://www.old.sote.hu/htsz/pappgy.htm, http://www.gendiagnosztika.hu/gendiagnosztika/meddosegi-vizsgalatok/inszeminacio

Előzmények: Férfi meddőség okai, Férfi meddőségi vizsgálatok

K.E.

Vélemény, hozzászólás?