Férfi meddőség okai

A statisztikák szerint Magyarországon a gyermektelenség 40 %-kánál a nő, 40 %-kánál a férfi, 20 %-kánál pedig mindkét fél rendellenessége áll. Ezért ha egy év alatt rendszeres, fogamzásgátlástól mentes szexuális élet mellett sem jön létre a terhesség egy gyermekre vágyó párnál, mindkét fél kivizsgálása szükséges.

A férfi meddőség okait az alábbi fő csoportokba sorolja a szakirodalom:

1. Genetikai (veleszületett rendellenességek)

Nem túl gyakoriak, ám nem gyógyíthatóak, ezért ezekben az esetekben az idegen donorral történő megtermékenyítés, illetve az örökbefogadás jöhet szóba megoldásként.

  • • Klinefelter- szindróma: A férfi genetikai állománya a szükségesnél legalább eggyel több női („X”) kromoszómát tartalmaz.
  • • Spermium vezetékek kétoldali hiánya.
  • • Sertoli cell only-szindróma: A herékből hiányzik a csírasejteket termelő hám. Jellemző rá a spermiumok teljes hiánya.
  • • Lyemark-szindróma: A spermiumok génhiba miatti mozgásképtelensége.

2. Hormonális problémák

Ha az agyban található hipotalamusz vagy agyalapi mirigy megbetegszik (pl. daganat vagy gyulladás következtében) alacsony tesztoszteron szint alakul ki, a spermiumok nem termelődnek. A herék pusztulása is vezethet a herék hormontermelő funkciójának kieséséhez (pl. tbc, gonorrea szövődményeként). Ugyanakkor a prolaktin nevű hormon túltermelése, pajzsmirigybetegségek, mellékvese-rendellenességek és májbetegségek is okozhatnak fertilitási zavart. Az esetek legfeljebb 1/3-ban fordul elő és hormonpótlással kezelhető.

3. Spermiumtermelődési és/vagy spermiumürülési zavarok

A spermiumtermelődési zavarok közé soroljuk a spermiumok alacsony számát, mozgási és alaki rendellenességeit. Ezt nagyon sok tényező okozhatja, ilyenek pl. a különböző ivarszervi fertőzések, melegártalom, környezeti hatások, here visszértágulat, gyógyszerek, dohányzás, alkoholizmus. A meddő férfiak mintegy kétharmadánál diagnosztizálják.

 Spermiumürülési zavarról akkor beszélünk, ha az ondóvezetékek egy része, vagy valamennyi elzáródott. Ennek oka lehet valamilyen gyulladást követő  hegesedés, illetve a mellékhere fejlődési rendellenessége.

A férfi ivarszervi gyulladásokat és szövődményeiket jellemzően két baktérium okozza, a Chlamydia és a Mycoplasma, azonban egyéb, pl. a végbél irányából fertőző baktériumok is felelőssé tehetők. A baktériumfertőzés antibiotikumos kezelését követően a fogamzó képesség helyreállhat.

4. Immunológiai okok

A férfi vagy a partner immunrendszere spermaellenes ellenanyagot termel, ezért a spermiumok „célba érés” előtt elpusztulnak.

5. Pszichés okok

A spermiumtermelődési zavarokról, valamint a pszichés okokról egy másik cikkben olvashatsz.

Források és hasznos linkek: http://www.webbeteg.hu/nyomtatas/cikk/urologia/157/normal, http://www.humanandrologia.hu/page3/ferfi_meddoseg.html, http://www.old.sote.hu/htsz/pappgy.htm, http://www.hazipatika.com/services/betegseglexikon/view/Ferfi_meddoseg?id=288, http://ferfimeddoseg.lap.hu/

Folytatás: Férfi meddőségi vizsgálatokFérfi meddőség kezelése

K.E.

Vélemény, hozzászólás?