Férfi meddőségi vizsgálatok

A Férfi meddőség okai című cikkben ismertettem azokat a rendellenességeket, amelyek a férfiak végleges, vagy átmeneti sterilitását okozhatják.

De milyen vizsgálattal állapíthatóak meg ezek a rendellenességek?

Viszonylag fiatalnak számít Magyarországon az andrológia tudománya, amely kifejezetten a férfiak nemzőképtelenségével foglalkozik. A szakorvosi rendelőkben, kórházakban ilyen „osztály”, vagy „rendelő” általában nincs, az urológiai, ritkábban a bőrgyógyászati osztályon működik.

Az andrológiai vizsgálat egy alapos fizikális vizsgálattal kezdődik, amelyek során a hímvesszőt, az ondóvezetéket, a  prosztatát, valamint a herék méretét, elhelyezkedését vizsgálják. A morfológiai problémák (túlságosan kicsi, 25 ml alatti herék), a rejtett heréjűség, amikor a here nem szállt le a hasüregből,  illetve a herevisszérsérv (Varicocele)  már ennek során megállapítható.  Ezt követi a sperma vizsgálata, amelynek során vizsgálják a spermiumok mennyiségét, mozgékonyságát, alakját, a sperma mennyiségét, kémhatását, cukortartalmát, illetve egy mikrobiológiai (vizelet-. illetve vérvizsgálat) vizsgálat az esetleges baktériumfertőzés megállapítására.  Amennyiben szükséges, ultrahang- és röntgenvizsgálat, vérből végzett hormonmeghatározás, igen ritkán genetikai vizsgálat és herebiopszia (a here szöveti struktúrájának rendellenességei esetén)  is szóba jöhet.

1. Spermavizsgálat során feltárható rendellenességek

Az ejaculátum makroszkópos és mikroszkópos vizsgálata során a spermiumszámot, a spermiumok mozgását (százalék és intenzitás szempontjából), valamint a morfológiai jellemzőket (alaki eltérések) értékelik. Ennek eredményeképpen előállt lelet a Spermogram.

Leggyakoribb eltérések:

AZOOSPERMIA: A spermiumok hiányoznak. Ennek oka lehet, hogy a herecsatornák nem termelnek spermiumokat vagy termelnek, de nem jutnak el a prosztata irányába kivezető csatorna elzáródása miatt.

OLIGOZOOSPERMIA: Alacsony spermaszám, melynek oka lehet heresérv, vagy előfordulhat részben elzáródott spermavezetékek miatt.

ASZTENOSPERMIA: A spermiumok csökkent mozgásképessége.

TERATOSPRMIA: A spermiumok alakjának nagy része deformált.

A normális spermogram kritériumai:

  • Mennyisége: 2-5 ml
  • Száma:500 millió/ml spermium
  • Mozgékonyságuk:ejakuláció után 1 órával min.60%-uk, ejakuláció után 4 órával min.40%-uk mozog.
  • Életképes:80-90%
  • Normális formájú:min.60%
  • Fruktóz:1GRAMM/ML
  • Baktériumot nem tartalmaz.

Nézik még az ún. elfolyósodást is, ami azt jelenti, hogy közösüléskor csak addig marad védett a hüvely kémhatása ellen a spermium, míg nem folyósodik el. Tehát ha túl hamar elfolyósodik, elpusztul, ill. el sem éri a petesejtet.

2. Mikrobiológiai vizsgálat

A férfi ivarszervek fertőzésének kimutatása sokszor gondot okoz, mert az ondóplazma igen jelentős antibakteriális hatással bír. A prosztata általában a végbél felől, egyszerre sok baktériummal fertőződik, ami pontos tenyésztést és célzott antibiotikus kezelést ritkán tesz lehetővé. Ezért a férfi ivarcsatorna fertőzés akkor tekinthető bizonyítottnak, ha bármilyen spermatológiai eltérés áll fenn, amely mellett a partnernek állandóan ki-kiújuló fertőzései vannak, továbbá, ha a spermakép erélyes antibiotikus kezelésre javul.

A prosztata gyulladását minimálisan 6 hétig kell kezelni és bizonyos esetekben nagy hatékonyságú antibiotikum mellett is 6-12 hónapig kell folytatni.

Nagyon fontos, hogy a férfi mellett partnere is megfelelő antibiotikus kezelést kapjon a „ping-pong” effektus (visszafertőződés) megakadályozására. Ugyanezen okból a kezelés idején óvszer használata javasolt.

Források és hasznos linkek: http://www.webbeteg.hu/nyomtatas/cikk/urologia/157/normal, http://www.humanandrologia.hu/page3/ferfi_meddoseg.html, http://www.old.sote.hu/htsz/pappgy.htm, http://www.hazipatika.com/services/betegseglexikon/view/Ferfi_meddoseg?id=288

Folytatás: Férfi meddőség okai, Férfi meddőségi vizsgálatok, Férfi meddőség kezelése

K.E.

Vélemény, hozzászólás?