Vetélés okai I. – Sárgatest-elégtelenség

A Vetélés című cikkemben felsoroltam a vetélés leggyakoribb okait. Ezek közül is különös figyelmet érdemel a hormonális háttér, amelyet leginkább sárgatest-elégtelenségként szoktak emlegetni.

A sárgatest a petefészekből kilövődő pete után maradt szövet, amely progeszteron hormon termelésével készíti elő a méhnyálkahártyát a megtermékenyült petesejt befogadására. Amennyiben a sárgatest nem termel elegendő progeszteront, súlyosabb esetekben (nagyon alacsony progeszteron-szint esetén) a terhesség létre sem jön, enyhébb esetekben a megtermékenyülés megtörténik, de a petesejt nem tud beágyazódni a méhnyálkahártyába.

Ugyanakkor a sárgatestnek a várandóság első harmadában is kiemelkedő szerepe van, mert a progeszteron a terhesség fenntartását biztosítja a 11-15. hétig, amíg a hormontermelés feladatát át nem veszi a kifejlődő magzati lepény. A terhesség egyik legkritikusabb pillanata ez a hormontermelődési átállás. Sok vetélés következik be ezen a ponton.

A hormonrendszer kényes egyensúlyát sok minden felboríthatja. A progeszteron szintjét az ún. prolaktin hormon szintje jelentősen befolyásolhatja, ezért a kettőt általában együtt szokták vizsgálni. Ha ugyanis az agyalapi mirigy által termelt, az anyatej elválasztásért felelős prolaktin hormon magas, gátolja a progeszterontermelést.

Ugyanakkor a petefészek bizonyos betegségei (pl. PCOS[1]), a pajzsmirigy és a mellékvese elégtelen működése, és így az általuk termelt, a női nemi működést is befolyásoló hormonok is okozhatják az elégtelen progeszterontermelődést.

Az újabb kutatások szerint a sárgatest-elégtelenség különböző anyagcsere problémákkal (pl. lisztérzékenység, cukorbetegség) is összefüggésbe hozható, ezért sok esetben ezen alapbetegségek kezelése a hormonműködést is egyensúlyba hozhatja.

Gyermektelenség, illetve spontán vetélés fennállása esetén a nők kivizsgálását általában a hormonvizsgálattal szokták kezdeni. Ez egyszerű vérvizsgálat, amelyet a ciklus alatt kétszer (a ciklus 7. és 21. napján) és több egymást követő ciklusban végeznek. Cél ezzel az, hogy az esetleges hormonproblémákat még a fogamzást megelőzően diagnosztizálják, kezeljék és ezzel optimális feltételeket biztosítsanak a megtermékenyüléshez.

A sárgatest-elégtelenség legtipikusabb tünetei a rendszertelen ciklus és a PMS[2].

A fogamzást követően a sárgatest-elégtelenség gyanúját veti fel az ún. fenyegető vetélés néven emlegetett tünetegyüttes, amely barnás folyással, illetve alhasi fájdalommal jelentkezik. Ilyen esetben természetes progeszteronkészítmények (tabletta és/vagy kúp) adásával segítik a magzat megtartását.

Felmerül a kérdés, hogyan lehet a fogamzást megelőzően diagnosztizált sárgatest-elégtelenséget, illetve a hozzákapcsolódó hyperprolaktinaemiát (prolaktin túltermelés) kezelni.

A kezdet kezdetén jómagam a nőgyógyász által felírt hormonkészítményeket (bromocriptin, clostilbegyt) szedtem. Azonban a lehetséges mellékhatások, amelyek közül néhány nálam is jelentkezett (szédülés, alhasi fájdalom, mellfeszülés, közti vérzések, szőrösödés, súlygyarapodás) megijesztettek, ezért elkezdtem kutatni annak a lehetőségét, hogyan válthatnám ki ezeket a szereket. A természetes gyógymódok közül a Vargha-gyógymód néven ismert reflexológiához hasonló ideg-inger terápia, illetve az akupunktúra segített. Emellett homeopátiás szerekkel is támogattam a hormonműködést. Ez utóbbiakra vonatkozóan nem szívesen adnék tanácsot, mert egy homeopata a laboreredmények, illetve egyes tesztek (biorezonancia) alapján személyre szabottan határozza meg a szer(eke)t, annak hígítását, illetve adagolását.

A Vargha-gyógymód előnye, hogy életvitel, étkezési tanácsokat (a nap mely szakában milyen élelmiszerek fogyasztása javasolt, lúgos és savas kémhatású élelmiszerek listájával) is ad, illetve javaslatot tesz különböző táplálkozás kiegészítők alkalmazására (C és E vitamin, aktív árpa). Mivel a gyógymód nemcsak egy tünetegyüttest, hanem az egész rendszert kezeli, pozitív mellékhatása a savbázis egyensúly helyreállítása és egyéb szervi problémák gyógyítása. Mivel komplex terápiát takar, idő- és pénzigényes.

Akupunktúrával hozzávetőleg 4 hét alatt rendeződött a hormonműködésem, úgy hogy a kezeléseket heti három alkalommal kaptam. Aki fél a tűszúrás okozta fájdalomtól, szeretném megnyugtatni, hogy a látvány ugyan tényleg ijesztő lehet, de egy ügyes kezű kezelőorvos mellett fájdalom egyáltalán nincs.

Ajánlott  linkek: www.infertility.hu, www.vargha-gyogymod.hu

K.E.
[1] Policisztás ovárium szindróma
[2] Premenstruációs szindróma: olyan tünetegyüttes, amely a menstruációt megelőzően, vagy a menstruáció alatt jelentkezik, általában mellfeszülés, alhasi fájdalom, görcsös menstruáció formájában.

Vélemény, hozzászólás?